Stories

Upptäck Oskarshamn

Publicerad den 24 februari, 2021

Välkommen in i Eagles värld! I staden Oskarshamn i Småland spelas de flesta scener av SVT:s ungdomsserie Eagles in. Varför inte upptäcka inspelningsplatserna med hjälp av den digitala kartan eller även via broschyren Upptäck Oskarshamn- Eagles säsong 1 och 2.

Text ur broschyren: Upptäck Oskarshamn

Eagles skapare Stefan H. Lindén växte upp i Oskarshamn och när det stod klart att han skulle göra sin egen ungdomsserie så var valet av inspelningsplats självklar. Oskarshamn har titt som tätt fyllts av kamerateam och skådespelare. Serien har självklart blivit ett uppsving för staden som får visa upp sina allra vackraste sidor för den svenska tv-publiken. Tv-teamet har täckt in det mesta från de självklara scenerna från Be-Ge Hockey Center till vackra naturvyer från både Havslätt och Gunnarsö. Scenerna i Be-Ge Hockey Center känns säkert igen av många hockeyintresserade i vårt avlånga land. Där spelas det SHL-hockey på riktigt. Fullsatt arena varje gång IK Oskarshamn bjuder till hemmamatch.

Badholmen (2) är en restaurang- och hotellverksamhet som ligger på en liten ö i Oskarhamns hamn. Det är här Felicia och Amie är på spelning i avsnitt två säsong 1. I samma avsnitt uppträder oskarshamnstjejen Mollie Minott som släppte låten Follow som är med i tv-serien.

Forum (5) ligger nära Oskarshamns centrum och är en samlingsplats för teater, konserter och konferenser i Oskarshamn. Under årens lopp har Forum utökats med bland annat hotell och vandrarhem. I serien befinner de sig på Forum i första avsnittet när skolan börjar. Det är även i Forums lokaler Amie gör audition för att få vara med i skolbandet.

Upptäck Havslätt

Havslätt (7) är en camping och badplats ett par kilometer norr om Oskarshamns centrum. Här kan du bland annat käka på den mysiga strandbistron eller köra ett träningspass i utegymmet som finns i närheten. Det är här Felicia och Ludde har söndagshäng i avsnitt tre säsong 1 och träffas igen i säsong 2.

Gunnarsö (6) är en av Oskarshamns populäraste bad- och campingplatser. Här finns allt ifrån hopptorn till äventyrsgolf och möjlighet att paddla kanot. Det är hit Felicia och Ludde åker och badar i avsnitt 3 säsong 1. Visste du att badscenen spelades in i oktober och att det bara var cirka 8 grader i vattnet?

Scenerna från ishallen är inspelade i Be-Ge Hockey Center (1) och Arena Oskarshamn (1), där det också finns gym, simhall, fotbollsplan, idrottspark och bandyplan. När inte Eagles håller till i ishallen är det IK Oskarshamn som spelar sina hemmamatcher i SHL. Vi oskarshamnare är så stolta!

I serien bor Ludde på Repslagaregatan (13) som ligger både nära stan, hamnen och Norra skolan. Här träffar Ludde både Felicia och Amie några gånger under seriens gång.

Norra skolan (9) är en skola för barn från förskoleklass till årskurs sex. I serien är det på Norra skolans skolgård som Ludde slår slagskott och grälar med Felicia. Kolla in avsnitt fem säsong 1.

Fler platser att upptäcka

Oscarsgymnasiet (10) är ungdomarnas skola i serien. Skolan ligger i stadsdelen Södertorn och hette förr i världen Södertornsskolan. Här spelas många scener in. Häng vid skåpen, klassrummet, musikstudion, biblioteket och matsalen med mera.

I avsnitt åtta är det Luciafirande i serien. Inspelningen höll till i Oskarshamns kyrka (11) som ligger i Oskarshamns stadspark (11) i centrala Oskarshamn.

Stadsparken (11) bjuder på en grönskande miljö mitt i Oskarshamns centrum. Här spelar Ludde discgolf. En populär aktivitet bland ungdomarna i Oskarshamn.

Åströms (16) är en mycket populär restaurang, sportbar och nattklubb i ett som ligger på Hamngatan i Oskarshamn. Det är här på Åströms vi ser många av klubb- och barscenerna i serien.

På sjukhuset (12) ser vi både Ludde och Klaras pappa i säsong 2. Visste du om att Oskarshamns sjukhus fick utmärkelsen Bästa sjukhuset inom kategorin småsjukhus 2019.

Hos Verandan Deli & Bar (15) äter Felicia och Elias lunch i säsong 2. Restaurangen är belägen i Gallerian i Oskarshamns centrum och serverar lunch, fika och delikatesser.

Stationen (14) ser vi hur Amie lämnar Oskarshamn för att satsa på musiken i Stockholm. Det är även här ifrån Ludde och Klara har en dramatisk slutscen i säsong 2.

Besväret (3) och Fnyket (4) är två pittoreska områden mellan centrum och hamnen i Oskarshamn. Här ringlar sig kullerstenarna mellan små trähus. Det är bland annat här Klara och Felicia strosar i säsong 2.

Utanför Missionskyrkan (8) sitter Ludde och tittar på när de yngre killarna spelar landhockey. Här träffar han även Felicia i sista avsnittet av säsong 2.

Slutligen, upptäck Oskarshamn genom Eagles! Mejla oss gärna på info@oskarshamn.com så skickar vi broschyren till dig.