Stories

I Eagles fotspår

Publicerad den 24 februari, 2021

Succé! Ett ord som med precision beskriver SVT:s serie Eagles. Att den sedan ger Oskarshamn en otrolig massa publicitet gör inte saken sämre. Oskarshamnsbördige upphovsmannen Stefan H Lindén är mäkta nöjd med mottagandet från publiken.

Redan i tonåren började Stefan fundera kring en egen tv-serie.
– Jag tittade på många amerikanska serier på den tiden, minns producenten och manusförfattaren Lindén. Då fanns det inga liknande svenska serier och jag kände att det fanns en plats att fylla. Jag ville att serien på något sätt skulle handla om hockey eller fotboll.

Eftersom Oskarshamn är en hockeymetropol så blev en av huvudingredienserna i slutänden hockey. Hockeylaget Eagles i Be-Ge Hockeycenter är en central punkt i serien som till slut ska innehålla åtta delar.
– Det är ju känt att man gräver där man står och eftersom jag är oskarshamnare i grund och botten så blev skådeplatsen min hemstad och ämnet hockey.

Succéserien

Under Stefans filmskoleår utvecklades idén om en tv-serie i Oskarshamnsmiljö och när regissören Amanda Adolfsson knöts till teamet så var saken klar.

– Jag hade sett en del av det hon gjort tidigare och även hon är ju född och uppvuxen i staden, berättar Stefan. Våra pappor känner varandra så jag har alltid fått höra historier om Amanda som flyttade till Stockholm och satsade på film. Precis som jag själv alltid drömt om.

På SVT Play susar nu den ena Oskarshamnsmiljön efter den andra förbi. Eagles handlar om tonåringar i tonåringarnas värld. Det är hockey, sociala medier och kärlek som står på schemat.

– Jag gillar formen och konceptet, säger Stefan. Och när man gör det och samtidigt omges av folk med samma inställning så är det givet att plöja ner en hel del kärlek i jobbet.

Efter de första fyra avsnitten så talas det överallt om succéserien Eagles.

– Jämfört med liknande serier från de senaste fem åren så är siffrorna fantastiska, avslöjar en stolt Stefan.

Premiär

För en inbiten oskarshamnare så kan en del scener te sig lite ologiska. En scen börjar på ett ställe, fortsätter på ett annat och avslutas sedan på ett tredje.

– Det handlar om att hitta rätt ställen, berättar Stefan H Lindén. Att en scen börjar på Oscarsgymnasiet och avslutas på Forum vet ju bara vi oskarshamnare om och det är ju lite roligt.

Premiärfesten kring Eagles hölls i början av mars på Sagabiografen i Oskarshamn. Tre salonger fylldes till bredden med alla som varit inblandade i produktionen.

– Det var lite nervöst, erkänner Stefan. Där satt ju alla som vi fått ”låna” Oskarshamn av och att se dem ta emot det vi skapat på ett sådant fantastiskt sätt var helt underbart. Det handlade verkligen om kärlek!

Nu kan du följa ”örnarnas spår” i Oskarshamn och se en del av inspelningsplatserna på riktigt. Snacka om att befinna sig i händelsernas centrum!

Se säsong 1 och 2 här. Om du vill uppleva inspelningsplatserna, kika in behind the scenes-material eller veta mer om skådisarna kan du göra det här.

Den här intervjun gjordes till Guiden om Oskarshamn 2019.